Ριζοκτονίαση

ΡιζοκτονΙαση: O oργανισμός που την προκαλεί ονομάζεται Rhizoctonia solani.

PATH mik C02

Πρόκειται για  μια σοβαρή ασθένεια της πατάτας, αρκετά διαδεδομένη στη χώρα μας, που προσβάλλει και πολλά άλλα είδη ποωδών, καλλιεργούμενων φυτών (τομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, φασόλια, κ.τ.λ.).

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑΕμφανίζονται στα φύτρα, στη βάση του στελέχους και στους κονδύλους. Στα φύτρα μαυρίζει η κορυφή τους και συχνά νεκρώνονται πριν βγουν από το έδαφος. Νέα φύτρα εκπτύσσονται από παρακείμενους οφθαλμούς, τα οποία επίσης μπορεί να μολυνθούν. Σε σοβαρή προσβολή, κανένα φύτρο δεν καταφέρνει να βγει από το έδαφος με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά στην καλλιέργεια. Το στέλεχος μπορεί να προσβληθεί σε οποιαδήποτε ηλικία του φυτού. Η προσβολή εκδηλώνεται με την εμφάνιση καστανού έλκους (πληγής) στη βάση του στελέχους, κοντά στο λαιμό. Η πληγή, που μοιάζει με δάγκωμα ποντικού, είναι συχνά αρκετά βαθιά. Στα νεαρά φυτά, ολόκληρο το στέλεχος περιβάλλεται από την πληγή και το φυτό ξηραίνεται. Σε μεγαλύτερα φυτά, προσβάλλεται μόνο ένα μέρος του στελέχους, οπότε το φυτό δεν ξηραίνεται αλλά παρουσιάζει συμπτώματα καχεκτικής ανάπτυξης και τα φύλλα καρουλιάζουν. Λόγω διακοπής της καθόδου των χυμών προς τις ρίζες, συχνά έχουμε σχηματισμό εναέριων κονδύλων, κοκκινωπού χρώματος, στις μασχάλες των φύλλων. Μερικές φορές εμφανίζεται ένα επιφανειακό λευκό επίχρισμα στο στέλεχος, πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Στην επιφάνεια των κονδύλων εμφανίζονται μαύρα σωματίδια (είναι τα σκληρώτια του μύκητα), ποικίλου σχήματος και μεγέθους 1-10 χιλιοστών, τα οποία μοιάζουν με προσκολλημένους κόκκους χώματος. Τα σωματίδια αυτά δεν απομακρύνονται με το πλύσιμο των κονδύλων, ενώ αποσπώνται εύκολα με το νύχι.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣΗ ασθένεια ξεκινάει από το μολυσμένο έδαφος και από μολυσμένο σπόρο (σκληρώτια) και είναι πιο συχνή σε ελαφρά εδάφη και με ψυχρές και ξηρές συνθήκες. Οι μολύνσεις ευνοούνται σε θερμοκρασίες 15ο-18οC, ενώ περιορίζονται πολύ σε θερμοκρασίες πάνω από 21οC.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ

Συνιστώνται τα παρακάτω μέτρα:

1. Να χρησιμοποιείται υγιής σπόρος (κόνδυλοι χωρίς σκληρώτια), καλά προβλαστημένος.

2. Να γίνεται κατά το δυνατό αβαθής σπορά για τη γρήγορη έξοδο των φυτών από το έδαφος. Να αποφεύγεται η πολύ πρώιμη σπορά, με χαμηλές θερμοκρασίες την άνοιξη.

3. Σε μολυσμένα χωράφια, να γίνεται αμειψισπορά διάρκειας τριών-τεσσάρων ετών με ανθεκτικές καλλιέργειες (αραβόσιτος, σιτηρά, κ.ά.).

4. Απολύμανση του σπόρου με ορισμένα μυκητοκτόνα μπορεί να περιορίσει την προσβολή στο χωράφι. 

PATH mik C01  PATH mik C03 
 PATH mik C05  PATH mik C04

 

 

More in this category: « Φόμα Αλτερναρίωση »