Αλτερναρίωση

ΑΛΤΕΡΝΑΡΙΩΣΗ: Ο οργανισμός που την προκαλεί ονομάζεται Alternaria solani.

PATH mik B02new   PATH mik B01new

Αυτός ο ατελής  μύκητας είναι πολύ συνηθισμένος, προκαλεί απώλειες φύλλων στις θερμές ημέρες του καλοκαιριού και μπορεί να μπερδευτεί με τον περονόσπορο.

ΕΥΡΟΣ ΞΕΝΙΣΤΩΝ: Πατάτα, ντομάτα, σπανίως κάποια ζιζάνια.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑΤο παθογόνο είναι ένας χαρακτηριστικός παρασιτικός μύκητας των αδύναμων φυτών, που προσβάλλει τα φύλλα όταν τα φυτά είναι στρεσαρισμένα εξαιτίας του ζεστού και ξηρού καλοκαιριού. Τα φύλλα έχουν μικρές-μεγαλύτερες ξηρές καστανές κηλίδες, οι οποίες έχουν συνήθως χαρακτηριστικούς ομόκεντρους κύκλους. Ο μύκητας αρχίζει συνήθως την ζημιά στα παλαιότερα, κατώτερα φύλλα (της βάσης), αλλά αργότερα εμφανίζεται σε κάθε φύλλο του φυτού της πατάτας.

Οι κηλίδες της αλτερναρίωσης συνήθως μπερδεύονται με τα συμπτώματα του περονόσπορου. Ο περονόσπορος προκαλεί πολύ μεγαλύτερες κηλίδες που έχουν συγκεκριμένο σκούρο γκριζοπράσινο χρώμα, δημιουργεί ένα μετά βίας ορατό άσπρο δακτύλιο από σπόρια γύρω από τις κηλίδες και εμφανίζεται σε υγρές συνθήκες, αλλά δεν σχηματίζει ποτέ ομόκεντρους κύκλους. Η αλτερναρίωση σχηματίζει γρήγορα καστανές κηλίδες, δεν σχηματίζει άσπρους δακτύλιους και εμφανίζεται όταν υπάρχει ξηρασία, οπότε πεθαίνει ο μύκητας που προκαλεί τον περονόσπορο.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣΗ μόλυνση ξεκινάει από τα ξερά προσβεβλημένα φύλλα της πατάτας που μένουν στο χωράφι ή και από τα προσβεβλημένα φυτά άλλων καλλιεργειών ή ζιζανίων. Το παθογόνο είναι παράσιτο αδυναμίας καθώς προσβάλλει φυτά με μειωμένη ευρωστία λόγω αντίξοων κλιματολογικών συνθηκών, κακής θρέψης ή άλλης αιτίας. Τα εύρωστα φυτά προσβάλλονται ελάχιστα. Η ανάπτυξη της ασθένειας ευνοείται από διαδοχή υγρού και ξηρού καιρού με υψηλές θερμοκρασίες (άριστες 26ο-30οC).